Yerli temel eğitim uçağı Hürkuş, ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 29 Ağustos 2013 tarihinden bu yana 11 yılını geride bıraktı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Hürkuş, adını havacılık öncüsü Vecihi Hürkuş’tan almaktadır.
TUSAŞ’ın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, Hürkuş’un ilk uçuş yıldönümü şu şekilde kutlandı: “İlkler unutulmaz! Hürkanatlardan aldığımız ilhamla göklere taşıdığımız HÜRKUŞ’umuzun ilk uçuşu tam yıl önce bugün gerçekleşti. O günden bu yana gökyüzünde özgürce süzülen HÜRKUŞ, birçok farklı projede yer aldı. Ülkemizin havacılık gücüne güç katan HÜRKUŞ, geleceğe atılan adımlarımızın da en büyük ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Her başarı, gökyüzünde yankılanan bir destanın parçası ve biz o destanı yazmaya devam edeceğiz.”
Hürkuş’un Öne Çıkan Teknik Özellikleri
- Kanat Açıklığı: 10,91 m
- Uzunluk: 11,17 m
- Yükseklik: 3,70 m
- Kanat Alanı: 16,76 m²
- Gövde Uzunluğu: 10,8 m
- Gövde Yüksekliği: 2,16 m
- Gövde Genişliği: 1,01 m
- Maksimum Seyir Hızı: 574 km/s
- Perdövites Hızı (İniş Konfigürasyonu): 143 km/s
- Maksimum Tırmanma Hızı: 22 m/s
- Maksimum Havada Kalma Süresi: 4 saat 15 dk
- Maksimum Menzil: 1.140 km
- Kalkış Mesafesi: 489 m
- İniş Mesafesi: 593 m
- G-Limitleri: +7/-3,5g
- Maksimum Kalkış Ağırlığı: 3.750 kg
- Yakıt Kapasitesi: 544 kg
EASA’dan Tip Sertifikası Alan İlk Uçak
Hürkuş, üretim kararı 26 Eylül 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında alındı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı tasarlanmış ve üretilmiştir. Hürkuş, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden aldığı tip sertifikasıyla Avrupa ülkeleri için de geçerli bir sertifikasyona sahip olmuştur.
Daha Gelişmiş Hürkuş 2025’te
Savunma Sanayi Başkanlığı ile yapılan sözleşme değişikliği doğrultusunda 15 adet Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı tasarımı ve üretimine yönelik faaliyetler başlatılmıştır. Planlar arasında, mevcut uçaklardan daha gelişmiş bir temel eğitim uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına 2025 yılında teslim edilmesi hedeflenmektedir.