Fransa’nın Emperyal ve Neokolonial Dış Politikası

fransanin emperyal ve neokolonial dis politikasi vdW1cqX9

Emperyalizm ve Tarihi

Bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasına emperyalizm adı veriliyor. Yayılmacı, yani emperyalist devlet, etkilediği toplumların kaynaklarından yararlanma, yani sömürme hakkını da kendinde buluyor. Emperyalizmin tarihini üç döneme ayırmak mümkündür. Coğrafi keşiflerin başladığı 16. yüzyıla kadar dünyada hüküm sürenine ilk dönem, 19. Yüzyıla kadarki döneme ikinci dönem ve 1880’de başlayan döneme de genelde üçüncü dönem denir.

Fransız Emperyalizmi Tarihi

Fransa’nın emperyal dönemini iki ayrı devreye ayırmak olasıdır. 1534-1830 arası dönem ve 1830-1962 dönemi. Fransa Britanya’dan sonra klasik anlamda dünyanın gördüğü en büyük emperyal devletlerden biridir. Fransa’nın emperyalist dönemi, 1962’de Cezayir’in bağımsızlığıyla sona ermiştir, ancak neokolonializm olarak devam etmiştir.

Fransız Neokolonializmi ve Dış Politikası

Fransa’nın neokolonial dış politikası, toprak kontrolü hedefi olmaksızın, Fransa’nın refahına katkıda bulunmayı amaçlar. Fransa’nın dış politikasında transaksiyonel bir yaklaşım vardır ve değerler yerine çıkarlar ön plandadır. Fransa’nın dış politikasında para kazanmak asıl amaç olduğundan, her türlü fırsatı kullanır ve şirketlerinin önünü açar.

Fransa’nın Güncel Dış Politika Tutumu

Fransa’nın güncel dış politikasında öne çıkan noktalar arasında Rusya’ya silah satışı, Avustralya’ya denizaltı anlaşması, Total Energies’in enerji projeleri ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimde taraf olması yer almaktadır. Fransa’nın dış politikasının temelinde çıkar odaklı yaklaşım bulunmaktadır.

Sonuç

Fransa’nın tarihi ve güncel dış politika tutumları incelendiğinde, ülkenin neokolonial ve çıkar odaklı bir politika izlediği görülmektedir. Fransa’nın emperyalist geçmişinden günümüze uzanan dış politikası, çeşitli ülkelerle ilişkilerinde transaksiyonel bir yaklaşım sergilemektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

  • Fransız Emperyalizmi
  • KKTC’de enflasyon neden Türkiye’den çok daha yüksek?
  • Yine bir garip rüya gördüm
  • Güney Kıbrıs’a bir gezi ve düşündürdükleri
  • Ne olacak bu İrlanda’nın hali?
  • Ne olacak bu İsviçre’nin hali?
  • Bir din yazısı
  • 2006 Japonya’sından Anılar -2
  • 2006 Japonya’sından Anılar -1
  • Muhabiriniz Pati’den Girne’de iki sokak röportajı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Talebinizi Buradan Bize Ulaştırabilirsiniz