Fransa’nın Hindiçin’e olan ilgisi 1858’de başlamıştır. Vietnam’ın güney ucundaki Koçinçin bölgesine yapılan müdahale, asıl amacı olan sömürüyü başlatmıştır. Fransızlar, bölgeyi ele geçirerek Kamboçya ve Laos’u da sömürgeleştirmiştir.
Birinci Dünya Savaşı sırasında 100 bin Vietnamlı Avrupa’ya gönderilmiş, bazıları Fransa’da eğitim görmüştür. Bu durum, Fransa’nın kolonilerdeki yöneticilere ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, bu durum aynı zamanda milliyetçi fikirlerin yayılmasına da neden olmuştur.
Fransızların bölgedeki sömürü politikaları yerel halkı fakirleştirmiş ve ağır çalışma koşullarına maruz bırakmıştır. Kauçuk plantasyonlarında ve diğer tarım alanlarında çalışan insanlar adeta köle gibi çalıştırılmıştır.
Hindiçin’deki Fransız Sömürgeleri
- 1862 – Koçinçin
- 1864 – Kamboçya
- 1883-1886 – Vietnam’ın tamamı
Fransızlar, bölgedeki sömürü politikaları ile halkın tepkisini çekmiş, özellikle Vietnam’da isyanlar başlamıştır. Bu süreç, Fransızların bölgedeki hegemonyasına karşı direnişin başlangıcını oluşturmuştur.
Dien Bien Phu Savaşı
1954 yılında, Fransızların Vietnam’daki Dien Bien Phu’da yaşadığı bozgun, bölgedeki dengeleri değiştirmiştir. Vietnam ordusu, General Giap liderliğindeki birliklerle Fransızlara karşı zafer kazanmıştır.
Savaşın sonucunda, Fransızlar 13,050 askerini kaybetmiş ve 11,863 kişi esir düşmüştür. Dien Bien Phu, Fransızların bölgedeki hegemonyasının son bulduğu bir dönüm noktası olmuştur.
Sonuç
Fransızların Hindiçin’deki macerası, bölgede sömürü politikaları ve müdahalelerle dolu geçmişi ile önemli bir dönemi işaret etmektedir. Dien Bien Phu Savaşı, bölgedeki dengeleri değiştirerek Fransızların geri çekilmesine yol açmıştır.
Kaynaklar:
- Hell in a Very Small Place-The Siege of Dien Bien Phu – Da Capo Press 2002, Bernard B. Fall
- History Extra – https://www.historyextra.com/period/20th-century/dien-bien-phu-how-battle-split-vietnam/
- Wikipedia